Σουτζουκάκια... κούς κούς (ή αλλιώς πλιγούρι)

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αυτό το λουκούλλειο πιάτο το έλεγαν Sucuk (Σουτζούκ δηλαδή, που σημαίνει λουκάνικο), οι Τούρκοι το λένε İzmir köfte (Ιζμίρ κιοφτέ), δηλαδή κεφτές από την Σμύρνη.



Υλικά που θα χρειαστείς:

Σουτζουκάκια:
  • 500 γρ μείγμα κιμά (250 γρμ. Μοσχαρίσιος κιμάς 250 γρμ. χοιρινό)
  • 250 γρμ ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 αυγό
  • 2 -3 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2-3 ποτήρια κόκκινο γλυκό κρασί
  • 1 ½ κ.γ. κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για την σάλτσα:
  • 700 γρμ τομάτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα

Για το κούς κούς:
  • 1 φλιτζ. άβραστο κουσκούς
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό.
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κ.σ. βούτυρο


Εκτέλεση:
Σε ένα σκεύος μουλιάζουμε το ψωμί (αφου πρώτα του έχουμε αφαιρέσει προσεκτικά με ένα πριονωτό μαχαίρι την κόρα) με το κρασί και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε τον κιμά, χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε στο μπολ με τον κιμά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, το κύμινο, και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού στραγγίξουμε πολύ καλά το ψωμί από κρασί το κάνουμε ψίχουλα το προσθέτουμε στο μπολ με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά και το δουλεύουμε πολύ μεχρι να δημιουργεί λεία υφή.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να "ξεκουραστεί".

Για την σάλτσα σε δυνατή φωτιά με ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο το βούτυρο αφού πάρει χρυσαφί χρώμα  προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε την τομάτα, το σκόρδο την κανέλα, το μπαχάρι, την ζάχαρη, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να δέσει.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας (παραδοσιακά μικρά και μακρόστενα) και τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο και απο τις 2 μεριές μέχρι να πάρουν χρώμα όσα τηγανίζονται τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Αφου τα τηγανίσουμε όλα  τα βυθίζουμε στην σάλτσα μας να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Για το κούς κούς:

Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει προσθέτουμε το βούτυρο.
Μόλις βράσει ρίχνουμε το κουσκούς στο βραστό νερό και ανακατεύετε μόνο μία φορά με ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και την τραβάμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το κουσκούς στην κατσαρόλα για 7΄.


Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια πάνω στο κους κους και 

NEWSLETTER


Συμπλήρωσε την διεύθυνση του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου και ενημερώσου πρώτος για κάθε νέα συνταγή ή αρθρο!

Print Friendly and PDF