Μοσχαρίσιες καρδιές στιφάδο.

Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή. Ξεχωριστή. Βγάζει όμως πολύ γεύση και άρωμα.
Σερβίρεται και σαν κυρίως πιάτο με την συνοδεία ρυζιού, πατάτας ακόμα και ζυμαρικών αλλά και σαν ορεκτικό μόνο του.



Υλικά που θα χρειαστείς:
  • Για τη μαρινάδα:
  • 1/3 φλ. βαλσαμικό ξίδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση (καλά πλυμένο με την φλούδα)
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι

Για την εκτελεση:
  • 6 μοσχαρίσιες καρδιές κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 συσκευασία 750 γρμ κοκάρι Μπαρμπα στάθης
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι
  • 3 ντομάτες μεγάλες και ώριμες χοντροκομμένες
  • 1 κ.γ. πελτέ
  • 2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 6 κόκκους μπαχάρι 
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Μαρινάρουμε το κρέας σε ένα σκεύος με όλα τα υλικά της μαρινάδας και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να καλυφθεί το κρέας. Αφήνουμε στο ψυγείο απο 2 έως και 24 ώρες. Όσες περισσότερες ώρες μείνει το κρέας στην μαρινάδα θα γίνει πιο μαλακό και πιο γευστικό. Καλό θα είναι όποτε το θυμηθούμε να κάνουμε ένα ανακάτεμα.

Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και το στραγγίζουμε. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα πλατιά (ή σε βαθύ τηγάνι) σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα κοκάρια. Όταν χρυσαφίσουν τα αφαιρούμε σε ένα πιάτο ή σκεύος ανανεώνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και περνάμε τις καρδιές απο το καυτό λάδι να ροδίσουν απο ολες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το μπαχάρι την κανέλα και τον πελτέ τομάτας. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα  όχι περισσότερο απο ένα λεπτό.

Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε τις χοντροκομμένες τομάτες, την δάφνη, το ξύδι, το σκόρδο και την ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα κοκάρια που έχουμε αφήσει στην άκρη και άν χρειαστεί υγρά μπορούμε να βάλουμε νερό ή ζωμό λαχανικών.
Μετά απο 5 λεπτά χαμηλώνουμε την φωτιά και παύουμε να ανακατεύουμε. Ανασηκώνουμε μόνο την κατσαρόλα και περιστρέφουμε όταν θέλουμε να ανακατέψουμε ώστε να μην διαλύσουμε τα κρεμμυδάκια.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το στιφάδο για περίπου 1 ωρα και κάτι, μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά και να μελώσει. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

NEWSLETTER


Συμπλήρωσε την διεύθυνση του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου και ενημερώσου πρώτος για κάθε νέα συνταγή ή αρθρο!

Print Friendly and PDF